Grecka jaglanka

zdjęcia do przepisów (2)

Grecka jaglanka

Składniki na jedną porcję:

  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • pomidor
  • 5 rzodkiewek
  • pół papryki
  • kilka oliwek
  • 3 łyżki oliwy
  • mieszanka przypraw greckich (u mnie gotowa, bez dodatków – skład: cebula, rozmaryn, tymianek, bazylia, papryka, oregano, szałwia, mięta)
  • sól, pieprz

zdjęcia do przepisów (3)

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Gotujemy w garnku szklankę wody. Wsypujemy kaszę do zagotowanej wody. Gotujemy do 15 min. Pomidora, rzodkiewki, paprykę kroimy na odpowiednie dla nas kawałki. Oliwki kroimy w plasterki. Mieszamy w misce kaszę z warzywami, skrapiamy oliwą i dodajemy przyprawy.